Onderscheidend

Het is natuurlijk zonde om het vakmanschap ‘onder stoelen of banken te steken’. Een goede verbinding is mooi om te zien en bovendien laat ik graag zien wat ik kan. Als het project zich er voor leent maak ik graag met de hand vervaardigde verbindingen die er in elk meubel anders uit zullen zien. Vergelijk maar eens de ‘zwaluwstaarteettafel’ met de `berkenschorskast`.

 

Andere meubels kunnen zich onderscheiden doordat ik het onbewerkte materiaal in bepaalde delen zichtbaar houd, zoals bij het ‘farao ladenstammetje’, of waarin de tekening van het hout in het ontwerp wordt benadrukt. De ‘drukknopkast’ is daar een voorbeeld van. 

 

Het is niet altijd mogelijk om het onbewerkte materiaal te laten zien. Soms leent de opdracht zich er niet voor. Soms is het materiaal niet voor handen en soms is het juist de bedoeling om een strak ontwerp te maken met bijvoorbeeld exclusieve fineren die op plaatmateriaal zijn verlijmd. Bij zo’n strak ontwerp laat ik me graag verleiden om dit te combineren met vormen die geïnspireerd zijn door de natuur. De guts, de rasp en heel veel schuurpapier komen eraan te pas om gewenste vorm te krijgen zoals bij het kastje ‘heupen’ en de receptiebalie.

 

Als de vorm erin zit en ook het overige deel van het meubel klaar is, begint het schuren en de afwerking. De mooiste afwerking die voor mij bestaat is het behandelen met gekookte lijnolie. Deze afwerking heeft veel voordelen. Er komen geen chemicaliën aan te pas. De tekening van het hout komt goed tot uiting. Het heeft een aangename geur. Je blijft contact houden met het hout (er bevindt zich namelijk geen kunststof film over het meubel want de olie trekt erin). Hierdoor is de glans bij een olieafwerking ook het meest natuurlijk. Het object wordt veel gladder dan bij het soms stroeve lakwerk, waardoor het een lust wordt om over de rondingen te wrijven.

 

Deze stijl is niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Door mijn werk als meubelmaker/fijnhoutbewerker heb ik een steeds grotere fascinatie gekregen voor de natuurlijke vorm en de tekening van de gezaagde planken en de massieve stammen. Vormen die je als mens niet beter kan bedenken. Vroeger stond ik niet stil bij het feit dat een meubel ooit een boom geweest is. Deze aspecten hebben mij naar een bepaalde stijl geleid, waarbij ik het mooie van het materiaal er niet afzaag, maar juist zo bewerk dat iedereen kan zien dat het constructiemateriaal uit een bos komt. Het is mijn bedoeling ook dat mijn werk een bepaald respect oproept voor het materiaal, dat ik als een ruwe diamant bewerkt heb tot een juweel. 

 

Wanneer ik als compliment te horen krijg van: “Ongelofelijk dat je dat uit een plank kan halen”, denk ik: “Missie geslaagd!”.

Meubelmakerij Kruizinga

H.A. Kruizinga, meubelmaker / fijnhoutbewerker
e-mail: info@HA-Kruizinga.nl
mobiel: 06-41.85.98.98

Van boom tot meubelstuk

2019 © Meubelmakerij Kruizinga
KvK: 34135332 Amsterdam