Ambachtelijk met machines

Een meubelmaker die vooral unieke meubels maakt of een kleine oplage van een geslaagd ontwerp, zal meer gebruik maken van het traditionele handgereedschap dan de grote meubelmakerij waar grote aantallen meubels seriematig  worden geproduceerd. Vaak kost het instellen van de machines meer tijd dan diezelfde bewerking uit te voeren met de hand. Er moet door de meubelmaker altijd een afweging worden gemaakt wat het omslagpunt is om voor machines te kiezen. En dan moet je ook nog besluiten welke machines je gaat gebruiken.

Replica Neon-lichtbakEettafel notenhout


Een tafel heeft vier poten, dus daar heb je al minimaal acht pen-gatverbindingen.  Je kan dan al besluiten om de pennen machinaal te maken, maar dan heb je nog de keus om deze machinaal te zagen op de lintzaag, de cirkelzaag, of te frezen met de bovenfreesmachine of de stationaire freesmachine.

Bij mij in de werkplaats kan het allemaal !Voor de klant maakt het meestal niet uit, als het constructief maar in orde is. Maar de klant wil het waarschijnlijk wel zo voordelig mogelijk. Niets op tegen hoor; dat wil ik ook! Want vervolgens blijft er, afhankelijk van de opdracht, meer tijd over het handwerk voor de zichtbare delen van het meubel.

Zo durf ik een meubel dat voor een groot deel gemaakt is met de basismachines, toch te bestempelen als een ambachtelijk gemaakt meubel.

En dat stempel vind je op elk uniek meubel terug.