Audiokast ‘Berkenschors’

De opdrachtgeefster wilde een kast voor een tv en een dvd-speler. Zij kende de ‘secretaireroldeurkast’ van mij en wilde zo’n roldeur terugzien in het ontwerp. Verder kreeg ik de vrije hand.

Bij het ontwerpen van deze televisiekast liet ik me in eerste instantie leiden door een sidetable met een latten bovenblad, die in de kamer stond. Ik wilde hiervan iets in de kast laten terugkomen. Dat is gelukt in de vorm van een bovenblad, dat afneembaar is en als dienblad kan dienen.

Omdat ik nu eenmaal gebonden was aan een vierkante kast besloot ik dat in het ontwerp te benadrukken door een soort kist ombouw te maken. Maar dan natuurlijk op mijn manier. De omlijsting die je ziet bij oude massiefhouten kisten maken ze bijna onverwoestbaar. Mijn ontwerp is echter niet bedoelt voor het gooi- en smijtwerk dat ze deden met de vracht in de V.O.C. tijd, maar ik vind het wel mooi en stoer qua vormgeving. Ik heb het kisteffect is in mijn ontwerp benadrukt en zelfs twee kisten gestapeld uitgevoerd. (met dank voor de inspiratie aan het scheepvaartmuseum)

Door de berkenschors wordt de strakke vormgeving op een speelse manier doorbroken en wordt de kijker tegelijk nog eens aan de oorsprong van het materiaal herinnerd. 

De verstekken in de omlijsting zijn versterkt met ingelegde ‘veren’. Het effect van deze mooie verbinding met donker hout is terug te vinden in een decoratief detail vóór op de deurtjes. Een bijpassend met de hand gemaakt sleuteltje maakt de decoratie helemaal af. De combinatie van berken en kersen geeft het meubel een aparte dynamiek: Berken glanst en lijkt soms wel te spiegelen en Kersen heeft een warme diepe gloed.

Materiaal & Afwerking

  • Berkenmultiplex voor de romp
  • massief Berkenhout voor de lijsten en de deuren
  • massief Kersenhout voor de jaloeziedeuren en de omlijsting
  • Wengé voor het inlegwerk, de verstekverbindingen en het sleutelknopje

Formaat

  • 90 x 69 x 52 cm (hxbxd)

Ontwerp

  • Herman Kruizinga