Over

de meubelmaker:

Na de middelbare school heb ik een HBO opleiding gevolgd tot ecologisch analist. Na een tijdje gewerkt te hebben als analist bleek dit werk me toch niet de voldoening te geven die ik wilde. Ik was er vaak in de instrumentmakerij te vinden, waar speciale apparatuur werd gemaakt voor proefopstellingen en veldwerk. Ik miste het werken met mijn handen dat ik als tiener deed in het schuurtje van mijn vader.

Een opleiding mechanische technieken (metaal) en de meubelmakersopleiding brachten mij op het pad om een bedrijf te starten. In 1992 kreeg ik de beschikking over een ruimte in Amsterdam, die ik met twee collega meubelmakers inrichtte.  Toen mijn klantenkring steeds groter werd en ik een gezin kreeg, besloot ik in 2006 om wonen en werken te combineren in één pand. Voor mij de ideale combinatie. Mijn klantenkring heeft zich inmiddels uitgebreid over het hele land, maar ik ben nog steeds vooral werkzaam in Amsterdam.

Doelgroep:

De opdrachtgevers zijn een mix van particulieren, bedrijven, ontwerpers en interieurarchitecten.

  • Particulieren die wat door mij willen laten maken hebben over het algemeen ‘een zwak voor’ hout en hebben een voorkeur voor natuurlijke en duurzame materialen. Ze stellen hoge eisen aan de kwaliteit en de afwerking en willen een uniek product. Ze besteden meer aandacht aan het interieur van hun huis of werkomgeving dan de gemiddelde Nederlander en zijn bereid het bestedingspatroon hierop af te stemmen.
  • particulieren die in de reguliere meubelhandel niet kunnen slagen of een op maat gemaakt meubel wensen in een moeilijk in te richten ruimte.
  • Een andere doelgroep voor mij zijn bedrijven of instellingen die specifieke interieurobjecten gemaakt willen hebben die niet in de handel verkrijgbaar zijn. Mijn werkplaats is uitstekend uitgerust om prototypes uit te werken en in kleine oplagen te vervaardigen. Voor grotere series werk ik samen met een ander bedrijf en hiervoor kunt u dus ook bij mij terecht.
  • ontwerpers die een prototype willen laten maken, hun product met mij verder willen ontwikkelen of hun ontwerp in productie willen laten nemen.
  • interieurarchitecten die hun ontwerp willen laten uitvoeren.

Werkwijze:

Meestal komt de opdrachtgever met een schets die nog verder uitgewerkt moet worden. Dan probeer ik op basis van zijn persoonlijke wensen en het beschikbare budget een passend ontwerp te maken.

Soms geeft de opdrachtgever mij de vrijheid om een eigen ontwerp te maken. Ik wil dan weten aan welke eisen het meubel of het object moet voldoen, wat de klant in mijn werk aanspreekt en wat het meubel ongeveer mag gaan kosten. Aan de hand van deze gegevens ga ik aan de slag. Het ontwerp blijft mijn eigendom en mag alleen door mij worden uitgevoerd (auteursrecht). Voor deze opdracht wordt een contractje opgesteld dat beide partijen duidelijkheid verschaft.

Een enkele keer komt de klant met een volledig uitgewerkte tekening. Na het bespreken van de details bedenk ik de constructie en maak ik een offerte.

Om de nieuwe opdracht te bespreken maak ik graag gebruik van e-mail. Dit verschaft beide partijen duidelijkheid ‘op papier’ en ik kan er als eenmanszaak aan werken wanneer dit mij uitkomt.

In tweede instantie zal ik een afspraak maken om materialen en het ontwerp door te spreken. Als er niets ingemeten hoeft te worden volstaat e-mail ook. Meestal brengen nieuwe klanten graag een bezoek aan mijn werkplaats. Deze is alleen na afspraak te bezoeken, dan kan ik ook voldoende tijd vrijmaken.

De meubels die ik maak onderscheiden zich in vorm en kwaliteit. Dit is belangrijk voor de klant, maar ook voor mij. De klant moet kunnen pronken met het werkstuk dat ik heb gemaakt. En zo wordt uw kamer mijn showroom.