Bed Eik

Bed Eik

“Ik zou graag een boom in mijn slaapkamer willen hebben. Volgens mij bent u de man die deze boom functioneel zou kunnen maken!”

Zo luidde de tekst van een e-mail dat ik kreeg.

Nu had de opdrachtgever nog meer wensen en na een aantal gesprekken bleek de behoefte aan een bed toch groter. Uitgangspunt voor het ontwerp was een bestaand bed met verticale stroken hout. Ik was daarvan, wat constructie betreft, niet echt onder de indruk en maakte een geheel nieuw ontwerp, waarbij alleen het idee van de verticale delen overeind bleef. Er ontstond een uitvoerige briefwisseling via de e-mail, waarin ideeën werden uitgewisseld. De opdrachtgever paste het ontwerp op basis van mijn input in detail aan en maakte de definitieve tekening.

Om het bed er zo robuust mogelijk uit te laten zien besloot ik om alles op te bouwen uit massief eiken delen en deze in verstek door te laten lopen in een brede bedrand. Het grote blok aan het voeteneinde kreeg een klep voor een te plaatsen tv. Het hoofdeinde is voorzien van een nis en heeft aan weerszijden twee laden, die geopend worden met een veersysteem dat greepjes overbodig maakt. De ladefronten zijn invallend en zijn uit hetzelfde hout gezaagd. Hierdoor loopt de houtnerf door over de hele lengte van de planken. In gesloten toestand zijn de laden daarom vrijwel onzichtbaar.

Het unieke van dit bed is dat het geheel is gemaakt uit massieve eiken delen die in de lengterichting met mes en groef in elkaar vallen. Door een ingenieuze inwendige constructie toe te passen kan het hout altijd in de breedte blijven werken, zonder dat het gaat scheuren of dat er kieren ontstaan. Alle kopse kanten zijn onzichtbaar doordat de planken in de lengte in verstek doorlopen. Hierdoor krijg je een rustige uitstraling, ondanks dat het bed is opgebouwd uit een paar honderd onderdelen. De strakke lijnen die in dit bed heel consequent zijn toegepast, versterken dit effect.

Het resultaat van het werk; een bed dat staat als een boom .

Materiaal & afwerking

  • europees eiken
  • olie/was met wit pigment toevoeging

Formaat

  • 220x250cm buitenmaten
  • (180x210cm bedmaat)

Ontwerp

  • idee en ontwerptekening: Koen Gubbels
  • constructieontwerp en uitvoering: Herman Kruizinga